Producten

De Neemboom
Oorspong

De oorsprong van de Neemboom ligt in Azië maar komt inmiddels ook voor in andere gebieden met een tropische of subtropisch klimaat. Neem behoort tot de familie van de mahonieachtige en de botanische naam is Azadirachta indica A. Juss. De Neemboom is een aantrekkelijke, altijd groene boom die tot 30 meter hoog worden. De gewoonlijk rechte stam kan hierbij een diameter van ca 2,5 meter bereiken. De kroon wordt gevormd door breed uitgespreide takken bezet met donkergroene bladeren en naar honinggeurende bloemen, kan een omvang van 20 meter bereiken.


GESCHIEDENIS

In India wordt Neem sinds mensenheugenis, beschouwd als een geneeskrachtige boom en is in vrijwel het hele land te vinden. De eerste bekende toepassingen gaan zelfs terug tot meer dan 4000 jaar geleden. Door de bijzondere eigenschappen is het een integraal deel van de Indiase manier van het leven geworden en de geschiedenis van de Neem boom is sterk verbonden met de geschiedenis van de Indiase beschaving. Hierin maakt ook de eeuwen oude en traditionele Ayurvedische geneeskunst veelvuldig gebruik van ingrediënten van de Neem boom.

Door de eeuwen heen wordt de Neem op het Indiase platteland zeer gewaardeerd en toegepast voor de behandeling van allerlei ziektes. Bovendien wordt het veel gebruikt voor het beschermen van opgeslagen landbouwproducten zoals graan, als meststof en als natuurlijk- en biologisch bestrijdingsmiddel voor een zeer breed spectrum aan insecten, luizen en andere plaagdieren.

Eeuwenlang plantten Indiërs deze boom in de buurt van hun huizen. Hierbij voorzag de boom niet alleen in een verkoelende schaduw, maar hield door zijn insectenwerende eigenschappen ook insecten en andere ongedierte op een afstand


Voor vrouwen is de Neemboom een vrij beschikbare en onschatbare natuurlijke bron voor gezondheid, hygiëne en schoonheid. Het nemen van een bad met een extract van Neembladeren houdt hun huid soepel en gezond. De antiseptische eigenschappen van deze extracten worden gebruikt bij de behandeling van een veelvoud aan huidproblemen zoals acné, psoriasis, eczeem, en (hoofd)roos (zie bijvoorbeeld "Six amazing beauty benefits of Neem"). Ook het poetsen van de tanden met verse neem twijgjes is een wijd verspreide gewoonte. Hierbij wordt zowel het tandvlees als de hele mondflora in goede conditie gehouden.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat Neem in India een vast onderdeel is van elke huisapotheek.