Producten

Product InformatieIn India worden vrijwel alle delen van de Neem boom gebruikt voor de vele toepassingen die in de loop der jaren ontwikkeld zijn. De meest bekende delen die gebruikt worden zijn de Neembladeren, de Neemzaden en de Neemcake, dit het restant dat overblijft na de koude persing van de Neemzaden.

De Neemolie die gewonnen wordt door middel van een koude persing van de pitten is een bittere en donkerbruine olie welke bij kamertemperatuur vast is en een structuur heeft die aan margarine doet denken. Het smeltpunt van de olie is ca 23 °C. Neemolie heeft een karakteristieke geur die aan pinda’s en knoflook doet denken.

Naast de biologisch actieve stoffen bestaat Neemolie voor ca 50% uit vetzuren waaronder oliezuur (50-60%), stearinezuur (14-19%), palmatinezuur (13-15%), linoleenzuur (8-16%) en arachidine zuur (1-3%). Tevens bevat de olie veel belangrijke aminozuren en vitamines. De actieve stoffen zijn goed met water, of beter nog met alcohol, te extraheren.

In Neem producten bevinden zich ongeveer 40 biologisch actieve bestanddelen. Mede hierdoor laat zich het brede werkingsspectrum van de Neem producten verklaren. De olie bestaat voor ca 10-20% uit biologische actieve bestanddelen. De belangrijkste hiervan zijn Azadirachtin, Meliantriol, Salannin, Nimbin en Nimbidin. Vooral Azadirachtin is effectief voor tegen meer dan 200 soorten insecten.

De biologisch actieve stoffen in Neem hebben bijzondere eigenschappen. Een van de belangrijke eigenschappen is het verstoren van de voor insecten, mijten (arachniden) en nematoden specifieke ontwikkelingscyclus. Deze cyclus van insecten gaat via het embryo, larve, pop naar een volwassen insect. Hierbij wordt de overgang naar een volgend stadium geactiveerd door (Ekdyson) een voor insecten specifieke hormoon. De actieve stoffen in Neem verstoren dit hormoonsysteem, waardoor de ontwikkelingscyclus wordt onderbroken met als gevolg dat de toekomstige insecten zich niet verder ontwikkelen. De aanwas van insecten wordt hierdoor gestopt en er zullen geen nieuwe generaties meer ontstaan. Het zal duidelijk zijn dat deze specifieke werking enige tijd in beslag zal nemen. Het effect zal dan ook pas na enige tijd (1-2 weken) zichtbaar zijn.

Vaak is één behandeling al voldoende om het beoogde effect te bewerkstelligen. Zo nodig kan na 1-2 weken de behandeling herhaald worden. Een gunstig bijkomend effect van het gebruik van gemalen Neemzaden is de aanwezigheid van belangrijke voedingsstoffen en sporenelementen.

Naast een directe invloed op het organisme hebben een aantal Neem producten ook een karakteristieke, op knoflook lijkende, geur. Deze geur wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van zwavelhoudende verbindingen en het blijkt dat deze een effectieve afstotende werking hebben op tal van plaaggeesten voor mens, dier en plant. Zo houdt Neem muggen, vliegen, dazen en slakken op veilige afstand.

De afwerende werking tegen stekende insecten is niet de enige functie van Neem producten die op de huid aangebracht worden. Neem producten bezitten ook ingrediënten die niet alleen goed zijn voor een normale huid maar is ook goed te gebruiken bij een gevoelige of problematische huid. Door de desinfecterend en ontstekingsremmende werking van de ingrediënten van Neem producten kan deze toegepast worden bij huid- en nagel problemen zoals acné, psoriasis, eczeem en schimmel aandoeningen. Wetenschappelijk onderzoek ter onderbouwing van deze eigenschappen is in volle gang. Overigens kunnen Neemboomprodukten, net als veel andere natuurprodukten, bij individuele personen tot onverwachte allergische reacties leiden. Bij twijfel wordt het aanbevolen om een arts te raadplegen.

Uiteraard is het ook van belang de effecten op de andere delen van de voedselketen te beschouwen. Het blijkt echter dat Neem geen zichtbare nadelige effecten heeft op dieren die van de insecten leven. Zo heeft Neem geen invloed op vogels en andere gewervelde dieren. Ook voor mensen is neem niet schadelijk wat mag blijken uit de met dan 4000 jaar oude toepassing van Neem producten in de Ayurvedische geneeskunst. Uiteraard geldt voor deze medische toepassingen dat deze alleen plaats mogen vinden met een goede medische begeleiding.

Literatuurbronnen: zie actieve ingredienten